• Reclame

Povestiri africane

Doris Lessing – Povestiri africane, ed. Polirom, 2008

 

Din spatele unei cani mari pline cu ceai aburind si o portie sanatoasa (de fapt doua. hai trei…) de placinta delicioasa de dovleac, am socotit c-a trecut cam multa vreme de cand am promis ca scriu despre Povestirile africane ale lui Doris Lessing. Si cum o raceala si-a itzit capul urat vineri dimineata si m-a-ngenuncheat tot restul weekend-ului plus cateva zile de saptamana lucratoare, am facut rost de ceva timp, printre sesiunile de somn la care ma dedau fara jena.

Doris Lessing a luat Premiul Nobel pentru Literatura in 2007, iar scriitura sa captivanta nu ma face decat sa indreptatesc decizia juriului. Multitudinea de stiluri abordate (de la social la psihologic si science-fiction), asa cum reiese dintr-o mini-recenzie New York Times de pe coperta a doua, se explica prin parcursul pe care l-a avut viata sa. Nascuta in 1919 in fosta Persie (actualul Iran) din parinti britanici, isi petrece copilaria in Africa (mai exact, Zimbabwe). Mai intai atrasa de ideologia comunista, o respinge dupa ce-i sunt denuntate abuzurile, mutandu-se la Londra.

Povestiri africane este o colectie de fragmente din vietile unor personaje aruncate sub soarele Africii. Mai lungi sau mai scurte, istorisirile lui Doris Lessing au in prim-plan vietile unor albi, facand spre sfarsit transferul si catre bastinasi, pentru ca in ultima povestire sa se concentreze doar pe un baietel cu o inteligenta iesita din comun si pe felul cum si-o foloseste pentru a-si gasi drumul.

Daca tema cea mai importanta este de departe segregarea rasiala, cu bastinasii considerati a fi, in cele mai multe cazuri, simple instrumente pentru munca, nu sunt ignorate nici celelalte teme, precum instrainarea omului alb, care-a schimbat mediul de viata familiar pe unul complet diferit, de la vreme la maniera de socializare.

In povestirea Eldorado este infatisata viata unei familii venite in Africa pentru a pune pe picioare o ferma care sa o imbogateasca. Goana dupa aur il captiveaza insa si pe capul familiei, facandu-l sa-si risipeasca investitia si nefericindu-si sotia si baiatul. Ea il sprijina chiar daca e constienta de faptul actiunile sotului sau sunt o greseala, chiar in pofida fiului lor. Si nu ascunde motivul:

Lasa-l, Paul. Nu intelegi. E o cruzime sa-l obligi pe un ratat sa-si recunoasca esecurile.

(Nu ma pot abtine sa nu ma intreb daca nu-i mai mare cruzimea sa arunci viata familiei intregi la gunoi…)

Musuroiul e povestirea in care lumea bastinasilor si cea a albilor se apropie si se intretaie. Doi copii apartinand fiecare cate uneia din lumi se joaca impreuna, la inceput in vazul lumii, apoi pe ascuns. Vacantele de studiu ale baietelului alb sunt o ocazie de a invata pentru baietelul negru si de a-si dezvolta inclinatiile artistice pentru primul. Iar aceasta intretaiere a celor doua lumi rezista amenintarilor celor mari.

Poate ca una dintre cele mai elaborate povestiri ale colectiei este Foamea. Foamea l-a intampinat pe Jabavu de cand a prins forma umana si i s-a impregnat in piele si oase. De la foamea de hrana a evoluat la foamea de lumea din afara kraal-ului, la foamea de cunostinte, de experiente noi, de recunoastere si bunastare. Cursul vietii sale evolueaza intr-o incercare dificila de pastrare a echilibrului pe un fir subtire de sarma, mereu fiind amenintat de mirajul banilor usor de procurat in lumea criminala sau in adancul minelor aducatoare de moarte.

Reclame

2 răspunsuri

  1. n-am citit ce-ai scris… dar astept cartea 😀

  2. tre sa mai iesim pe la o ceainarie cat de curand. oricum, cu prima ocazie cand ne vedem, iti aduc si cartea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: