• Reclame

Fericire

Cel de-al doilea film selectat de noi doua pentru vizionare in cadrul festivalului a fost Fericire, coproductie Turcia/Grecia. Este despre o realitate pe care lumea perceputa a fi moderna nu o poate intelege, accepta sau recunoaste. Eu ma crispez doar cand imi amintesc ca aceasta realitate inca face parte din prezent. In colturi necunoscute de lume, unde nu ajunge CNN-ul, BBC-ul sau ONG-urile, dar care e acolo.

Ma refer la crimele de onoare. Honour-killings, asa cum sunt denumite in rapoartele UNHCR sau cele ale organizatiilor umanitare ce activeaza in zona Orientului Mijlociu. De la aceasta idee porneste si filmul – o fata este gasita violata, lesinata, pe camp, departe de sat. Ciobanul care o gaseste o returneaza familiei. Desi fata (Meryem) se afla in stare de soc, este inchisa intr-o magazie de mama sa vitrega, fara proteste din partea tatalui. Conducatorul spiritual al comunitatii ia decizia ca Meryem a devenit impura si trebuie sa moara, sentinta neputand fi evitata din cauza clevetirilor satului.

Asadar, mama vitrega ii arunca o funie, ii spune sa-si faca ablutiunile si sa duca la bun-sfarsit sentinta. Lucru pe care Meryem nu reuseste sa il faca singura.

Acelasi conducator spiritual hotaraste ca Cemal, fiul sau proapat intors din armata, initiat in arta de a ucide, este cel mai indicat sa puna in aplicare condamnarea la moarte. La Istanbul insa, pentru a i se pierde urma.

Povestea incepe cu adevarat in acest oras, care alatura imaginea Orientului imaginii Europei, in momentul in care Cemal nu isi poate indeplini misiunea.

Vedem doua fete opuse ale Turciei – cea traditionalista, cu practici crude si invechite, si cea moderna, europeana, in care femeia poate fi egala barbatului.

Asa cum se intampla in astfel de cazuri – de evadare si fuga a victimelor care nu vor sa renunte la viata, cei doi sunt urmariti de paznicii moravurilor, neobositi in incercarea de a pedepsi o fata considerata a fi fost manjita de pacat. Iar in fuga lor, cei doi tineri depasesc momente de criza, evoluand.

Reclame

2 răspunsuri

  1. asta e din ciclul „din aceasta dilema nu puteti iesi”. tema o inteleg, ne doare pe toti, astia care gandim, cica, „normal”, deci, filmul cum a fost?

  2. ba din aceasta dilema se iese. finalul este surprinzator, iar filmul este foarte bun.
    daca era sa ii dau stelute, primea 5 din 5 🙂
    definetly worth seeing. scapi si-o lacrima, daca nu esti atent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: