• Reclame

Iluzii pierdute – Honore de Balzac

Cat de mult mi-a lipsit Balzac! Imi aminteste de vacanta de vara dintre clasele a saptea si a opta, cand am citit cele trei volume din Comedia Umana din biblioteca de acasa. Si de atunci am visat sa am toate aceste volume. Sa fie ale mele. Cartonate, hartie groasa, tiparitura frumoasa, miros de carte veche.

Mereu mi s-a parut ca Balzac a imbinat perfect descrierile cu actiunea. Este cel caruia i se datoreaza amintirea vie a Parisului inceputului de secol XIX, de la inalta societate din Saint-Germain, cu saloanele sale literare, pana la scursurile societatii.  Avem doamnele din inalta societate, sotii lor, marii bancheri, faimosii dandy, parvenitii, fetele simple, actritele, si multe altele. Unele personaje sunt liniare, altele se transforma pe masura ce avanseaza povestea. Pe unele dintre ele le regasim in mai multe romane, surprinse in momente diferite ale evolutiei lor. Este o lume de sine-statatoare, care-si arata diversele fatete.

 Iluzii pierdute este alcatuita din trei parti, fiecare dintre acestea urmarind viata unui tanar scriitor talentat, mai intai in provincie, apoi la Paris, si iarasi in provincie. Folosindu-se de punctele de cotitura din viata acestuia, Balzac analizeaza atat societatea din provincie, cat si pe cea pariziana. Astfel, avem un tablou complet al felului in care functiona societatea culturala franceza in prima parte a secolului al XIX-lea, ziarele si ziaristii jucand un rol central in lansarea, promovarea si prabusirea unei opere literare, unei piese de teatru, actrite sau chiar personaj politic. Balzac prezinta realitatea succesului fabricat de bani si relatii, talentul si munca fiind atribute marginale.

Probabil ca acesta este unul dintre motivele care ma atrag la Balzac: faptul ca reuseste sa prezinte atat de clar lumea in care a trait, fiind capabil de a-i critica fatetele, pastrand insa magia Parisului.

Reclame

9 răspunsuri

 1. Karl Marx spunea că a învăţat economia politică a Franţei contemporană lui, citindu-l pe Balzac. Este interesant că Balzac anticipează dezvoltarea peţelor secundare (pe care nu se cumpără şi nu se oferă produse din economia reală), precum şi speculaţiile financiare care, iată, s-au întâmplat foarte recent! Mai este prezentă la el o idee care ne poate schimba destinul în bine : legătura dintre psihologie şi economie ! Poate că este, realmente, util să continuăm a-l citi pe Balzac.

 2. […] dintre psihologie şi economie ! Poate că este, realmente, util să continuăm a-l citi pe Balzac. https://janesattic.wordpress.com/2009/04/12/iluzii-pierdute-honore-de-balzac/ […]

 3. pe mine Balzac ma fascineaza cu descrierile sale ale societatii pariziene a secolului XIX. a reusit sa fixeze imaginea acelei perioade cu o foarte mare naturalete. plus ca reuseste sa aduca numeroase critici la starea de fapt – sistemul bancar, jurnalismul epocii, fatarnicia.

 4. Deşi n-am citit toată opera lui Balzac, intuiesc totuşi că în marea ei majoritate acesta s-a concentrat pe descrierea cât mai realistă a înaltei societăţi pariziene şi provinciale din prima jumătate a secolului XIX. De fiecare dată când l-am citit pe Balzac m-am văzut transpus în decorul unei epoci care, deşi lipsite de electricitate, telefonie şi maşini, excela prin arhitectura marilor edificii, tablouri pictate, opere tipărite şi compoziţii muzicale. Banii constituiau atunci ca şi acum sângele economiei…

 5. banii sunt element central in aproape orice roman scris de el. se incearca pacalirea altora (vezi curtezanele si vestitii dandy), ei misca lumea literara, iar nu geniul sau talentul. la ei se face referire cand se vorbeste de viata pariziana care te duce la pierzanie si tot ei sunt in speranta unei mosteniri salvatoare.
  probabil ca asta e motivul pt care imi si place atat de mult balzac: este foarte complex, plin de teme si detalii, trimiteri la personaje abordate in alte romane. fiecare titlu al Comediei Umane este legat cu fire de paianjen de altul. si totul are sens.

 6. Aş menţiona aici un alt aspect legat de bani. Atunci când Lucien e în preajma sinuciderii, Balzac face o scurtă şi interesantă analiză a felurilor de sinucideri – sinuciderea patologică, disperată şi din raţionament. Însă atunci când Carlos Herrera îi oferă de bună voie 15000 de franci disperatului Lucien, acesta renunţă automat la gândul sinuciderii. Iată aici una din faţetele realismului lui Balzac…banii influenţează psihologia oricărui personaj.

 7. pana la urma, toate necazurile lui Lucien de la bani s-au tras. au fost ca niste nisipuri miscatoare – pe masura ce se zbatea mai tare, se afunda mai adanc. pana nu mai vede nicio iesire. iar Carlos Herrera e personaj providential. ii ofera singura solutie posibila si il salveaza in ultimul moment. pe mine m-a intrigat la maxim acest personaj. si tare as vrea sa citesc o continuare a aventurilor celor 2. ai idee daca exista?

 8. Romanul „Strălucirea şi suferinţele curtezanelor” este o continuare a „Iluziilor pierdute”. Dacă unii critici au suspectat în intimitatea dintre Lucien şi falsul Carlos Herrera o relaţie homosexuală, eu unul mă abţin să susţin aşa ceva. Lucien devine nu o victimă ci un instrument al lui Carlos Herrera care intenţionează să-l căsătorească cu fiica unui mare bogătaş din Paris. Planul îi va da însă greş. Până la urmă aş crede că vanitatea lui Lucien i-a generat şi cea mai mare iluzie, aceea a propriei lui libertăţi…

 9. am citit si acel roman, imi amintesc ca mi-a placut foarte mult. din pacate nu-mi amintesc si povestea…
  sunt de acord in totalitate cu ultima fraza – cum ca Lucien i-a generat iluzia propriei libertati. plus ca ce poate fi mai magulitor decat sa ghidezi viata altcuiva? te simti un mic dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: